Wat zijn de verschillende toetsvormen?
Afhankelijk van de opgestelde eind- en toetstermen bepalen we of we een theorie- of praktijktoets gaan ontwikkelen. Toetstermen spelen hierbij een belangrijke rol en geven de richting aan. Daar staat immers in beschreven wat de kandidaat moet kennen en kunnen.
Staat er bijvoorbeeld in een toetsterm dat de kandidaat een bepaalde gesprekstechniek moet kunnen beheersen, dan kiezen we voor een praktijktoets. Een praktijktoets kan verschillende invullingen hebben, denk aan een mondelinge verdediging op basis van een scriptie, een praktijksimulatie of een uitwerking op basis van een casus. Toetsen we puur de kennis van een kandidaat? Dan kiezen we vaak voor een digitale theorietoets. We passen hierbij verschillende vraagvormen toe, denk aan multiple choice, rankschikvragen of sleepvragen.
Hoe we de uiteindelijk toetsvorm bepalen
De uiteindelijke keuze voor de toetsvorm is afhankelijk van meerdere factoren. Allereerst speelt het aantal examenkandidaten een grote rol. Komen er per jaar bijvoorbeeld meer dan duizenden kandidaten een toets afnemen? Dan moet je je afvragen of het haalbaar is om de antwoorden van deze open vragen na te kijken binnen een afzienbare tijd.
Daarnaast speelt de plaats waar de toets wordt gemaakt ook mee. Moet de toets bijvoorbeeld op ieder moment en op elke plaats gemaakt kunnen worden? Dan kiezen we voor het maken van een online theorietoets op een van onze 25 toetslocaties. De kandidaat kan de toets dan zelf inplannen op een locatie en tijdstip naar keuze. Bij het kiezen van de toetsvorm houden we het doel van de opdrachtgever áltijd in ons achterhoofd. Uiteindelijk doen we op basis van onze jarenlange ervaring en expertise een voorstel.
Innovatie & toetsvormen
Examenadviesburo is altijd op zoek naar nieuwe innovatieve toetsvormen. Zo passen wij sinds een tijdje gesprekssimulatie toe. Deze vorm van toetsing zetten we in om bepaalde gespreksvaardigheden te kunnen toetsen, door middel van simulatie. Een groot voordeel van deze toetsvorm is dat het plaats- en tijdonafhankelijk is. Zo kan iedere kandidaat de toets maken waar én wanneer het uitkomt. Handig toch?
De nieuwste ontwikkelingen omtrent toetsvormen houden we nauwlettend in de gaten. Onze onderwijskundigen volgen alle trends en ontwikkelingen op de voet. Dit doen ze door cursussen te volgen, congressen te bezoeken en zich te verdiepen in de literatuur. Zo kunnen ze jou als opdrachtgever goed adviseren over welke toetsvorm het beste bij jouw vraagstuk past.
Samenwerken?
Ben je benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen? Wij staan klaar om al jouw vragen omtrent dit onderwerp te bespreken. Neem contact met ons op.