BLOG

De juiste toetsvragen ontwikkelen in 4 stappen

Bij het ontwikkelen van toetsvragen staat onafhankelijkheid en deskundigheid voorop. Om dat te waarborgen is het van belang vier stappen te doorlopen. Benieuwd hoe dat in z’n werk gaat? Lees dan verder.

Toetsvragen ontwikkelen is niet iets wat je 'zomaar' even doet.

Stap 1: Onafhankelijk én deskundig

Je wilt er zeker van zijn dat een professional na het behalen van een examen over de juiste kennis en kunde beschikt om aan de slag te gaan. Dit waarborgen wij door gebruik te maken van een netwerk van externe inhoudsdeskundigen. Zij hebben vaak jarenlange ervaring in hun vakgebied en ondersteunen ons bij de ontwikkeling van examenvragen. De eerste stap is dan ook het verzamelen van dit netwerk.

Stap 2: Selectie en een netwerk aan auteurs

Stap twee? Het selecteren van toetstermen en leerdoelen. Soms levert een opdrachtgever deze aan, soms stellen we deze in overleg op. Vervolgens gaat ons uitgebreide netwerk van inhoudsdeskundige auteurs aan de slag met het ontwikkelen van de examenvragen.

Zodra de examenvragen op papier staan, komen ze weer bij ons terug. Dan is één van onze onderwijsdeskundigen aan de beurt. Hij of zij reviewt de vragen op basis van onze eisen. Dit noemen we de onderwijskundige controle. Zijn er zaken onduidelijk (of onjuist)? Dan gaat het document terug naar de auteur.

Stap 3: Check, check, dubbelcheck

Het document wordt vervolgens bekeken door een reviewer. Ook dit is een inhoudsdeskundige uit het werkveld. De reviewer kijkt nogmaals inhoudelijk naar de vragen en controleert of alles klopt. Is de reviewer het eens met de vragen en hoeft er niets aangepast of aangevuld te worden? Dan gaat het document naar een tweede onderwijskundige voor een volgende check. Daarna wordt het klaargemaakt om naar de Examencommissie te gaan.

Stap 4: Naar de examencommissie

Is het examen doorgezet naar de examencommissie? Dan kijken de Secretaris Examencommissie én minimaal twee inhoudsdeskundigen naar het examen voor een laatste controle.

Uiteindelijk worden de vragen door de Examencommissie vastgesteld. Het examen kan dan samengesteld en afgenomen worden. Heel veel succes!

Aan de slag met het ontwikkelen van toetsvragen?

Wij helpen graag.