Dienst

Examenontwikkeling

Weten of de persoon die je op het oog hebt over de juiste kennis beschikt om aan de slag te gaan in jouw branche? Wij zorgen voor bewijs. Wij zetten een examineringstraject op om deze kennis te toetsen. Jouw professional loopt de deur uit met een waardevol diploma!

Scroll voor meer

Van idee tot examenontwikkeling

Wij regelen het voor je

De ontwikkeling van toetsen? Regelen we voor je. Wij nemen jouw wensen onder de loep om een betrouwbare toets te ontwikkelen die past bij de ontwikkelingen in de branche. Wij combineren onze kennis en expertise op onderwijskundig gebied met de inhoudelijke zaken uit de branche. Zo waarborgen we onze hoge kwaliteit. Uiteraard zorgen we ervoor dat het hele proces – van toetsontwikkeling tot afname – vlekkeloos verloopt.

Neem contact op

Van digitale theorietoetsen tot assessments

Wij zijn van alle markten thuis

Je kunt bij ons terecht voor de ontwikkeling van verschillende soorten toetsen. Van individuele digitale toetsen op één van onze COEL-locaties of een assessment tot praktijkexamens. Onze onderwijskundigen weten precies welk type examen het meest geschikt in om de benodigde kennis van jouw professional te toetsen. Zij adviseren je dan ook graag.

Neem contact op

Onze aanpak

Een examentraject van A tot Z

Wil je graag het complete proces van examenontwikkeling tot -afname uitbesteden? Maar weet je niet waar of hoe je moet beginnen? Wij helpen je graag. We luisteren naar wensen en behoeften. Vervolgens gaan onze experts aan de slag met het vraagstuk.

1.

Oriënteren & beroepscompetentieprofiel

De eerste stap in het opzetten van een examentraject is het oriënteren op het kennisgebied, het bepalen van de doelgroep en het opstellen van een beroepscompetentieprofiel. Dit is de basis en zorgt ervoor dat het examentraject waarde heeft in de branche. Een beroepscompetentieprofiel wordt altijd opgesteld in samenwerking met de branche, zodat dit profiel breed gedragen wordt.

2.

Eind- en toetstermen formuleren

Op basis van het beroepscompetentieprofiel gaan we samen met jou aan de slag met het formuleren van eind- en toetstermen. Hierin staat meer in detail beschreven welke kennis en vaardigheden een kandidaat nodig heeft om zijn vak te beoefenen en wat getoetst kan worden.

3.

Het type examen bepalen

Afhankelijk van de geformuleerde eind- en toetstermen geven we advies over het type examen. We toetsen op de benodigde kennis of vaardigheden die een kandidaat nodig heeft. Wanneer er bijvoorbeeld staat dat een kandidaat moet kunnen presenteren, kiezen we hoogstwaarschijnlijk voor een mondeling assessment.

4.

Toetsmatrijs of beoordelingsmodel opstellen

Afhankelijk van het gekozen type examen stellen we bijvoorbeeld voor theorie-examens een toetsmatrijs op. Hierin staat concreet welke onderdelen of onderwerpen en toetsvorm we gebruiken. Is er gekozen voor een praktijkexamen? Dan stellen we een beoordelingsmodel op. Dit model bevat beoordelingscriteria die uiteindelijk leiden tot een beoordeling van iemands competenties tijdens het praktijkexamen.

5.

Examen ontwikkelen

Op het moment dat de toetsmatrijs of het beoordelingsmodel is vastgesteld, gaan we aan de slag met de ontwikkeling. Onze onderwijskundigen gaan samen met inhoudsdeskundigen aan de slag om bijvoorbeeld casussen te ontwikkelen voor praktijkexamens of examenvragen voor theorie-examens. Deze worden daarna getest en uiteindelijk vastgesteld door de Examencommissie. Meer weten? Lees hier alles over vraagontwikkeling.

6.

Examen afnemen

Tijd om het examen af te gaan nemen. We zetten het examen klaar in ons digitale toetssysteem (theorie-examens). Of we maken – indien van toepassing – of een digitale examenomgeving aan (praktijkexamens en assessments). De theorie-examens kunnen vanaf dat moment worden afgenomen op een van onze meer dan 25 COEL-toetslocaties. De locatie van de praktijkexamens en assessments is voornamelijk de COEL-toetslocatie in Nieuwegein. De kandidaat plant het examen gemakkelijk zelf in via ons online boekingssysteem.

7.

Evalueren

Jouw mening is van belang. En we bieden graag de allerbeste kwaliteit. Daarom plannen we na het traject een eindevaluatie in. Hierin bespreken we of de doelen zijn behaald en of er bijzonderheden waren. We vragen je ook hoe je de samenwerking met ons hebt ervaren. Je feedback nemen we mee in de verbeteringen van onze processen en werkwijze.

Aandacht voor details

Wij letten niet alleen op de grote lijnen, maar hebben ook oog voor detail. We nemen dan ook alleen genoegen met de allerbeste resultaten voor onze opdrachtgevers.

Snel schakelen

Korte lijntjes en snel schakelen. Daar houden we van. Je kunt ons dan ook gemakkelijk benaderen én bereiken. Zoek je contact met één van onze collega’s? Je hebt ‘m binnen no-time aan de telefoon.

Kwaliteitsgericht

Kwaliteit staat bij ons hoog in het vaandel. Om goed werk te kunnen blijven leveren, leggen we de lat hoog en blijven we onszelf ontwikkelen. Dat biedt meerwaarde.

Onafhankelijk examineren

Wij werken onafhankelijk van opleiders. Daarnaast leiden we kandidaten niet zelf op voor examens. Zo garanderen wij een professionele én betrouwbare afname van examens.

9.0
“Examenadviesburo onderscheidt zich door korte lijnen, heldere communicatie en een duidelijk beeld van ons businessmodel.”
Lindenhaeghe
Ewald
8.0
“Examenadviesburo denkt met ons mee in mogelijkheden en kansen. Het is een fijne samenwerkingspartner die coöperatief en flexibel is. En dat waarderen wij enorm.”
NVVB
John
9.0
“Gezien de complexiteit was het mooi om te zien dat Examenadviesburo de specifieke en benodigde kennis in huis heeft.”
Stichting MKB Financiering
Robert

Veelgestelde vragen

Over examenontwikkeling

Hier vind je het antwoord op een aantal veelgestelde vragen omtrent examenontwikkeling. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem contact op!

Bekijk meer vragen

Wij ontwikkelen diverse soorten examens. Denk aan toetsen met meerkeuze en/of open vragen, praktijktoetsen, assessments, individuele digitale examens, thuisexamens (proctoring), niveaumetingen of EVC-trajecten. Wij adviseren je graag welk type examen bij jouw vraagstuk past.

Alles over examenontwikkeling >

Om tot een kwalitatief goed examen te komen, doorlopen we een aantal stappen. Daarin ontzorgen we jou volledig. Benieuwd naar deze stappen?

Onze aanpak >

Dat is een uitgebreid proces. Onze onderwijsdeskundigen gaan – samen met inhoudsdeskundigen uit de branche – aan de slag met het ontwikkelen van de vragen. Voordat zo’n vraag in een examen terecht komt, wordt deze door meerdere personen beoordeeld en uiteindelijk vastgesteld door de Examencommissie.

Alles over examenontwikkeling >

Hierin staat welke competenties (kennis, vaardigheden en houding) medewerkers moeten beheersen om een beroep uit te kunnen oefenen. Voordat we een examen ontwikkelen, stellen we zo’n profiel op. Dat doen we op aanwijzing van inhoudsdeskundigen in de branche.

Alles over examenontwikkeling >

In een toetsmatrijs maken we duidelijk wat we gaan toetsen en welke toetsvorm we hierbij gebruiken. In een toetsterm staat vastgelegd wat een kandidaat moet kennen en kunnen.

Voorbeeld: als er in een toetsterm staat dat een kandidaat moet kunnen presenteren, zal er hoogstwaarschijnlijk gekozen worden voor een mondeling assessment.

Alles over examenontwikkeling >

Verschillende soorten examens

Onze specialisatie? Examenontwikkeling. Met behulp van externe deskundigen houden we onze examens en toetsvragen onafhankelijk en van hoge kwaliteit. Je bepaalt zelf voor welk type examen je kiest. Uiteraard staan we voor je klaar met een advies op maat. De mogelijkheden? Eindeloos. Hieronder een paar voorbeelden…

Toetsen met meerkeuze en/of open vragen

Aan de hand van eind- en toetstermen ontwikkelen wij een toets met meerkeuze en/of open vragen. Dat kan online, maar ook schriftelijk. Met zo’n toets meet je effectief de benodigde kennis van een kandidaat. Kies je voor gesloten vragen? Dan neem je de subjectiviteit weg. En dat is een groot voordeel. Kies je voor open vragen? Dan is er meer ruimte voor creativiteit en originaliteit. Aan jou de keuze!

Praktijkexamens

De praktijkkennis en -vaardigheden van jouw kandidaat toetsen? Maak dan gebruik van een praktijktoets. Tijdens een praktijktoets toetsen we zogeheten beroepspraktijkvaardigheden. Dit kan getoetst worden op verschillende manieren, bijvoorbeeld via een rollenspel of het presenteren van een zelfgemaakt object.

Assessments

Ook het afnemen van een assessment behoort tot de mogelijkheden. De kandidaat beantwoordt dan vragen in gespreksvorm. Hierbij gaat het vaak over inzicht en praktische vaardigheden.

Anne Prins-van den Bergh - Algemeen Directeur

Onze professionals staan voor je klaar

We helpen graag

Snel schakelen, dat vinden we belangrijk. Daarom werken we met korte lijnen en zorgen we dat we altijd gemakkelijk te benaderen zijn door je.